De Koninklijke Luchtmacht is gastheer tijdens de terugkerende oefening Frisian Flag. De Amerikaanse, Poolse, Duitse, Noorse, Finse en Zweedse luchtmacht neemt deel aan deze oefening die gehouden word op Vliegbasis Leeuwarden. Van 12 tot en met 23 april beoefenen de vliegers vluchten voor zowel luchtverdediging als luchtsteun aan grondtroepen.

De deelnemende vliegers trainen in het uitvoeren van complexe missies met buitenlandse collega’s. De huidige inzet in Afghanistan staat, net als de toekomstige inzet voor snelle reactiemacht van de NAVO, centraal in de oefenscenario’s.

Oefengebied Tijdens Frisian Flag wordt gevlogen boven de oefengebieden van de Noordzee, Marnewaard en delen van Noord-Nederland. Ook maken de deelnemers gebruik van de Vliehors Schietrange. Tijdens de oefening werken ze samen met zogenoemde Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht en schepen van de Koninklijke Marine. Zij geven per radio aanwijzingen aan de vliegers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen.

Gevechtsvliegtuigen Naast 12 Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen, vliegen in deze oefening 6 Amerikaanse F-15’s, 4 Poolse F-16’s en 8 Noorse F-16’s. De Finse luchtmacht vliegt met 4 F-18-Hornets, de Zweden met 4 JAS-39 Gripens en de Duitse luchtmacht met 4 F-4F Phantoms.

Grondinzet Radar- en communicatiesystemen worden vanaf de grond verstoord door het Elektronisch Oorlogs Voering team. Dit is de eerste keer dat dit team optreedt tijdens Frisian Flag. Een Patriot-luchtverdedigingssysteem van de Groep Geleide Wapens verdedigt het luchtruim en het mobiele gevechtscentrum van Air Operations Control Station Nieuw Milligen stuurt alle vliegbewegingen strategisch aan. (bron defensie).

Airshow Aviation Photo Gallery by Henk Tito | www.protito.com | More than 25000 pictures on line, online since 2003.