Transporthelikopters en een C-130 Hercules transportvliegtuig hebben op 20 maart 400 infanteristen aan de grond gezet voor een eerste aanval op de voormalige Vliegbasis Twenthe. De air-assault-operatie is een van de belangrijkste onderdelen van de oefening Cerberus Guard, waaraan in totaal 1100 militairen van land- en luchtmacht meedoen.

Het waren de zogenoemde pathfinders die voor het eerst zelfstandig vanuit de verkeerstoren het vliegtuig en de Chinook- en Cougar-transporthelikopters naar de landingsplaats begeleidden. Vanwege de strenge luchtvaartregels in Nederland is dat normaliter voorbehouden aan luchtverkeersleiders. Als wijze van proef en vanwege de unieke trainingskans op de voormalige militaire vliegbasis konden de pathfinders onder supervisie van luchtverkeersleiders van de luchtmacht de toestellen naar de grond praten.

De luchtlanding op Twente kon rekenen op veel belangstelling van omwonenden. Vanaf de spotterlocaties hadden zij prima overzicht op de luchtmobiele operatie. De militairen stuitten geregeld op zwaarbewapende tegenstanders wat resulteerde in vuurcontact op en rond de start- en landingsbaan. Bij de actie werden de landingstroepen ondersteund door 4 Apache-gevechtshelikopters.

Vanmorgen waren de militairen nog volop bezig met overwicht krijgen op de rebellen. In de loop van de dag krijgen zij versterking van het Ground Attack Convoy, dat onder meer met open Mercedes-Benz-terreinvoertuigen via de openbare weg naar Twente rijdt. Als laatste sluiten de logistieke wagens aan en kan de opbouw van een tijdelijke basis beginnen.

De C-130 Hercules zorgt gedurende de hele oefening voor logistieke opvoer van mensen en materieel. Dagelijks vliegt er een 'lijndienst' tussen Eindhoven en Twente. Het vrachtvliegtuig heeft niet alleen een ondersteunende rol, maar is van de planning tot en met de uitvoering volledig opgenomen in de luchtmobiele operaties. (bron: www.defensie.nl)

“cerberus_gaurd”

Airshow Photography by Henk Tito www.protito.com www.airshowaviation.com
Welcome to the World of Aviation Photography

More than 35000 pictures, online since 2003